75 jaar vrede in Maaseik

Uitvoerder

Stad Maaseik
brigade.jpg

75 jaar geleden kwam er een einde aan de Duitse bezetting in Maaseik. Op 22 september 1944  arriveerde een patrouille van de Brigade Piron in onze stad. Het waren de eerste geallieerde soldaten. De Brigade Piron, die later omgevormd werd tot ‘Bataljon Bevrijding,’ bracht niet alleen vrede in onze regio, maar bevrijdde ook delen van de Normandische kust en ze nam deel aan de bevrijding van Nederland.

Om stil te staan bij deze speciale verjaardag, zijn er in de loop van september tal van activiteiten. 

Expo 75 jaar vrede

Van 1 september tot 11 november op het Bevrijdingsplein, Mgr. Koningsstraat. Gratis toegang.

Inhuldiging bevrijdingsplein en militaire parade

Op woensdag 18 september om 15 uur krijgt het pleintje aan de kruising van de Eikerpoort en de Monseigneur Koningsstraat de naam 'Bevrijdingsplein'.

Je bent vriendelijk uitgenodigd om deze officiële inhuldiging bij te wonen.

Later op de dag, om 16.55 uur , vindt op de Markt van Maaseik de parade plaats met opstelling van enkele pantserwagens en twee pelotons van het Bataljon Bevrijding-5de Linie aangevuld met twee pelotons van de Vliegbasis van Kleine Brogel. Dit jaar wordt immers ook 50 jaar peterschap Maaseik-Vliegbasis Kleine Brogel gevierd.

Om 17.15 uur is er een 'Fly over' van twee F-16's voorzien, geflankeerd door een Trojan T28 uit 1947. Gelieve er rekening mee te houden dat dit heel wat geluid met zich meebrengt! Iedereen die hier gevoelig voor is, willen we bij deze graag waarschuwen en huisdieren hou je best binnen. 

Tentoonstelling Brigade Piron/Bataljon Bevrijding-5de Linie

Vanaf 16 september tot 19 september kan je in het Woonzorgcentrum, Sionstraat 21 te Maaseik, gratis de tentoonstelling over de Brigade Piron/Bataljon Bevrijding-5de Linie bezoeken.

Openingsuren:

  • ma 16 september: 13 tot 15 uur
  • di 17 september: 10 tot 12 uur en 13 tot 15 uur
  • wo 18 september: 10 tot 12 uur
  • do 19 september: 10 tot 12 uur en 13 tot 15 uur


Parkeren

 Je kan 2 uur gratis parkeren in P3 Kloosterbempden.

Prijs

Gratis