Cittaslow Volksverhalen

22 nov 2017

Dit voorjaar besloot het burgemeestersoverleg Cittaslow Nederland om mee te doen aan een internationaal initiatief om volksverhalen te verzamelen. Ambassadeur Tineke van Nimwegen ging desgevraagd aan de slag om ze te verzamelen, in nauwe samenwerking met de  bestuurders van de tien Nederlandse Cittaslowgemeenten en het Nederlandstalige Belgische Maaseik.

De selectie van Maaseik

Burgemeester Jan Creemers en Schepen Myriam Giebels selecteerden met hun staf het verhaal van Het heilig Wammes van Maaseik.

“Het is een oud verhaal, als het stadje zelf dat zich droomverloren weerspiegelt in het water van de Maas. Misschien werd het meegevoerd door een schipper over de lange waterweg van ergens in het zuiden. Misschien was het de wind die het fluisterde tussen de hoge popelbomen langs de oever.Maar neen. Het is ontstaan in het stadje zelf, lang geleden door een verhalenmaker met een gouden hart en een gulle mond. Want zo leven er velen in dat stadje aan de Maas.” In prachtige oude taal is het verhaal opgeschreven en vertelt over portier Reynier Geurts en zijn vrouw Geertruyd van de Poorten en het 'vod' dat op hun pad kwam en bewoog.”

Een historisch verhaal dat van familie tot familie verteld werd en van vereniging tot vereniging. Je herkent er het leven van toen in, van Maaseik . Een verhaal waaruit nog steeds valt te leren en waar je ook hartelijk om moet lachen. Burgemeester Jan Creemers en Schepen Myriam Giebels zijn er dan ook  fier op en lieten zich natuurlijk fotograferen vóór het standbeeld van Wammes.

Het verhaal is vanochtend online geplaatst op de website van Cittaslow-Nederland.nl . Voorzien van een Engelse vertaling vanwege het internationale karakter van de Cittaslowgemeenschap.

Op de facebookpagina van Cittaslow Nederland wordt het geïntroduceerd als zevende verhaal uit de na Alphen-Chaam (Brabant NL) Bellingwedde (Groningen)  Borger-Odoorn (Drenthe)  Vianen, (Zuid-Holland,)  Midden-Delfland, (Zuid-Holland,) en Vaals, (Limburg NL).

De link naar de Facebookpagina:

http://www.cittaslow-nederland.nl/volksverhalen/volksverhaal-maaseik-heilig-wammes-maaseik-the-holy-doublet-maaseik/

De namen van de mensen op de foto zijn van links naar rechts: Schepen van Feestelijkheden Myriam Giebens, Burgemeester Jan Creemers, Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Jos IV, Leden van de Raad van Elf: Theo Hellings, Peter Schepers en Mathy Janssen.

Vele 'likes' voor de Nederlandstalige volksverhalen

Er ontstaat nu écht een reeks van deze Nederlandstalige volksverhalen waarop vele positieve reacties van inwoners en andere geïnteresseerden.  De ambitie is om nog vóór de Kerst het project succesvol af te sluiten als ook de verhalen van de gemeenten Vlagtwedde (Groningen,) Echt-Susteren (Limburg,) Margraten (Limburg)  en Heerde geplaatst zijn.