Erfgoeddag zondag 28 april 2019

Uitvoerder

Musea-Toerisme Maaseik i.s.m. de heemkundige kringen Wotra, Utersjank en Werkgroep Documentatie

Wanneer

zo 28 april 2019 van 10:00 tot 17:00

erfgoeddag-2019.jpg

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19de editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. In Maaseik zetten we 'AMBACHTEN IN DORP EN STAD, VROEGER EN NU' in de kijker. Kom op 28 april op verschillende locaties in Maaseik proeven van lokaal cultureel erfgoed, het loont zeker de moeite!

 

PROGRAMMA

1. Cultureel centrum Neeroeteren

Ambachten van vroeger
 
Naast enkele vrijwilligers van het Museum de Loch uit Melderlo (spinster, mandenvlechter, oude drukpers) zullen ook een imker en een restaurateur van schilderijen hun vakmanschap tonen. Diverse teksten, voorwerpen (o.a. attributen van een schoenmaker) en tekeningen die te maken hebben met oude ambachten worden tentoongesteld. Ook kan je via een presentatie prachtige foto’s uit de oude 'ambachtendoos' bekijken.
 
Ambachten van nu
 
We schenken trouwens niet alleen aandacht aan oude ambachten, maar tonen ook hoe ze zich in onze tijd verder ontwikkelen.
Ornamentist Patrick Damiaens stelt enkele houten panelen en werktuigen tentoon en bewijst zo dat de oude vakkennis van houtsnijwerk nog springlevend is.
Studio Segers staat voor de hedendaagse invulling van ambachten. Zij presenteren drie producten die ze ontworpen hebben met modern vakmanschap: een eikenhouten stoel in productie bij Younic, de gerecycleerde bank ‘H. Bench', ontworpen voor ECO-oh en verschillende metalen stoeltjes gecreëerd voor VAKLAB Bokrijk. De stoeltjes zijn trouwens gemaakt in de metaalafdeling van MOSA-RT.
 
Handmade animatie
 
  1. Om 13.30 en 14.45 uur kan jong en oud genieten van optredens door Plansjet. Al hun poppen hebben deze artiesten zelf ontworpen en met de hand gemaakt.
 

2. Randactiviteiten

Musea Maaseik, Markt 45:
  • In de oudste privéapotheek van ons land geeft herboriste Joke Custers tussen 13.30 en 16.30 uur uitleg over de geneeskrachtige kruiden, waarna je zelf theezakjes kan samenstellen.
  • In het Regionaal Archeologisch Museum kan je een houtbewerker aan de slag zien. Bovendien worden enkele houten objecten uit het museumdepot in de kijker geplaatst zoals het 17de-eeuwse rouwbord van de familie De Blocquerye-De Puytlinck en enkele kunstig gesculpteerde kapitelen.
Molens:
  •  De Klaaskensmolen (Kleeskensmolenweg 20) en de Neermolen (Langerenstraat 8) in Neeroeteren zijn geopend van 10 tot 17 uur en de Dorpermolen (Dorpermolenstraat 2) in Opoeteren van 10 tot 12 uur. Er is telkens een molenaar aanwezig die de nodige informatie geeft over de molen en zijn ambacht. 
 
Erfgoeddag 2019 Maaseik is een samenwerking van de heemkundige kringen Utersjank, Wotra, Werkgroep Documentatie Maaseik, Bert Mersch, Francine Beirnaert, Rik Nulens, vrijwilligers van het Museum de Loch uit Melderlo, herboriste Joke Custers, ornamentist Patrick Damiaens, Studio Segers, poppenspelers Plansjet en Musea Maaseik.

Prijs

Gratis

Organisatie en contact

Musea Maaseik

Markt 45
3680 Maaseik