Mota Campania

De geschiedenis van het Maasland is rijker dan gedacht en gaat heel ver terug. Een tijdje geleden stootte men bij werken op de site Mottekamp in Maasmechelen op unieke archeologische vondsten uit de periode 3500 voor Christus tot 800 na Christus. De omvang, de perfecte staat van sommige voorwerpen en het unieke karakter van deze archeologische vondsten is verbazingwekkend.

Cultuurcentrum Maasmechelen presenteert in nauwe samenwerking met de Musea Maaseik deze fascinerende collectie archeologische vondsten voor het eerst aan het publiek in de tentoonstelling ‘Mota Campania’. Deze tentoonstelling neemt je mee op een reis doorheen maar liefst 75.000 jaar geschiedenis van één van de meest mysterieuze plaatsen van het Maasland. Het onderzochte gebied ligt aan de Via Mosae en was onder meer een vestiging die dienst deed als rustplaats voor de vele Romeinse soldaten en reizigers op hun reis van noord naar zuid.

Het is geweten dat Via Mosae, weg langs de Maas, in de 3e eeuw na Christus deel uitmaakte van het gigantische Romeinse wegennetwerk dat op zijn toppunt 85.000 kilometer (!) lang was. Het was een drukke verkeersader die o.a. van Nijmegen tot Tongeren liep en het Maasland doorkruiste. 

Hoewel Via Mosae nu al eeuwen onder het maaiveld verborgen ligt, was deze route in het verleden verantwoordelijk voor een gigantische economische activiteit en een bruisende leefomgeving. Tientallen archeologische opgravingen en duizenden vondsten staven deze wetenschap. De economische bedrijvigheid in het Maasland lijkt er dus altijd al te zijn geweest!

De tentoonstelling ‘Mota Campania’ daagt je uit om in het voetspoor van de gepassioneerde archeoloog deze verre geschiedenis te onderzoeken en actief te beleven.  Zo ontdek je de fascinerende wereld van ‘Mota Campania’.

Mota CampaniaDe tentoonstelling ‘Mota Campania’ is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de Musea Maaseik en Cultuurcentrum Maasmechelen. De archeologische vondsten werden ontdekt in Maasmechelen en wetenschappelijk ontsloten door de Musea Maaseik. CC Maasmechelen presenteert de vondsten voor het eerst aan het grote publiek, waarna ze opgenomen worden in de permanente collectie van het Regionaal Archeologisch Museum te Maaseik.

 

Unieke ontdekkingstocht voor het hele gezin

Je kan de tentoonstelling individueel bezoeken of onder begeleiding van een gids. Zowel voor volwassen als voor kinderen zijn er prikkelende tools om mee aan de slag te gaan.

 

Contactinformatie