Kerkschatten - Collectie

Collectie kerkschattenDe collectie verwijst naar het rijke verleden van de kloosters en abdijen uit de 8ste eeuw, waar missionarissen hun relieken en relatiegeschenken achterlieten. Het geheel wordt aangevuld met prachtig zilverwerk (16e-19e eeuw) uit de parochiekerk (Sint-Catharina) zelf.

Publiekscollectie

In de eerste zaal van de kerkschatten kan je de geschiedenis ontdekken van het verluchte manuscript, de Codex Eyckensis, die uit twee delen bestaat.

Ook een belangrijk onderdeel van de kerkschatten zijn de Angelsaksische weefsels uit de 8ste eeuw. Het betreft een rijk versierde palliola (sluiers) alsook een met gouddraad geborduurde kazula (kazuifel).

In de kluis of de derde en laatste zaal bevinden zich de relieken van Harlindis en Relindis en de daaraan verbonden legendes. Verder omvat het geheel kerkelijk zilverwerk (16de-19de eeuw), het Charter uit 1244 betreffende de oprichting van de parochie Maaseik, een aflaatbrief uit 1342 en laatmiddeleeuwse kazuifels en dalmatieken.

Codex Eyckensis

De Codex Eyckensis, een 8ste-eeuws evangelieboek bewaard in de Kerkschat van Maaseik, is een uitzonderlijke getuige van de bijzondere status van het geschreven woord, de vroegste artistieke creaties in manuscripten en de religieuze cultuur in de Lage Landen. Het is het oudste verluchte 'boek' ontstaan en bewaard in de wijde regio van België, Nederland en Luxemburg. Deze vroeg Karolingische codex werd omstreeks 760 vervaardigd bij de aanvang van de kerstening van het Europese vasteland vanuit Angelsaksisch gebied en bij de verspreiding van de schriftcultuur. 


Het Bijbelboek werd vermoedelijk geschreven in het scriptorium van de Abdij van Echternach en verplaatst naar de Abdij van Aldeneik door Sint-Willibrordus waar het werd bewaard en vereerd, binnen de cultusverering van de heiligen Harlindis en Relindis. De codex Eyckensis wordt sinds 1571, na zijn eerste verblijfplaats in de Abdij van Aldeneik, bewaard in de crypte van de Sint-Catharinakerk in Maaseik (in Noordoost Beligië).

Conservatie/restauratie

In 1957 vertrok de Codex Eyckensis op de bagagedrager van een mobilette naar Aken voor een eerste restauratie. In 1984 verkeerde de Codex Eyckensis in zo’n slechte staat dat er contact werd opgenomen met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) voor een nieuwe restauratie. Het duurde tien jaar vooraleer de Codex Eyckensis terugkwam naar z’n oorspronkelijke verblijfplaats.


http://www.l1.nl/nieuws/309811-l1-cultuurcaf%C3%A9-bezoekt-codex-eyckensis

 

 

 

 

Ook de Angelsaksische gewaden ondergingen een grondige restauratie die ter plaatse wordt geïllustreerd aan de hand van talloze foto’s.

Collectie digitaal