Kerkschatten - Inleiding

Angelsaksische weefselsOp loopafstand van het Regionaal Archeologisch Museum bevindt zich de neoclassicistische Sint-Catharinakerk. Hoewel deze parochiekerk al in 1244 werd opgericht, kreeg ze pas in 1840-1841 haar huidige vorm. Deze kerk is toegewijd aan de martelares Catharina van Alexandrië, die omstreeks 310 voor haar geloof geradbraakt en onthoofd werd.

De kerk bezit één van de, zoniet dé belangrijkste kerkschatten van Limburg. Het betreft één van de opmerkelijkste cultuurhistorische overblijfselen uit de Karolingische periode (750-900 n. Chr.): de Codex Eyckensis, het oudste evangelieboek van de Benelux. Deze Codex, afkomstig uit de voormalige abdijkerk van Aldeneik, wordt gedateerd in de eerste helft van de achtste eeuw en is omhuld met een waas van mysterie. Dankzij een zorgvuldige restauratie (1984-1994) bevindt dit verlichte manuscript zich in een uitstekende staat.

Naast de Codex Eyckensis herbergt de kerkschat ook nog eens de oudst bewaarde Angelsaksische weefsels van Europa (eerste helft 8e eeuw). Het zou gaan om stoffen die toebehoorden aan de zussen Harlindis en Relindis en stukken van een vroegmiddeleeuwse kazuifel. Via twee Angelsaksische missionarissen, St. Bonifacius en St. Willibrord, zijn deze stoffen van geweven zijde en borduurwerk in de voormalige parochiekerk van Aldeneik terecht gekomen. Later werden ze overgebracht naar de Sint-Catharinakerk in Maaseik. Opnieuw zal je je verbazen over hun fijnzinnige schoonheid.