Regionaal Archeologisch Museum

Groot nieuws vanuit de museumwereld! Vanaf nu is het mogelijk om met één pas meer dan 100 Belgische musea te bezoeken. De pas kost €50 en geeft een jaar lang toegang tot de vaste collecties van de deelnemende musea in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Tijdelijke tentoonstellingen kan je gratis of met fikse kortingen bezichtigen.

Waar te koop? Je kan een museumPASSmusées kopen via museumpas.be of bij ons in het museum. Een lijst van deze musea vind je eveneens op de website.
Een museumpas aan kansentarief: museumliefhebbers met een kansenstatuut kunnen een museumpas kopen voor €10 aan de balie van de deelnemende musea.

Al in 1987 werd in Maaseik een opmerkelijk museum geopend. Op 21 augustus 2009 heropende dit totaal vernieuwde Regionaal Archeologisch Museum stilletjes haar deuren. Gedurende drie jaar werd er hard gewerkt aan een nieuw concept waarin de uitgebreide collectie meer tot zijn recht kon komen.

Wanneer de bezoeker via een originele 17e eeuwse deuromlijsting het museum binnentapt staat hij oog in oog met een unieke collectie die tot de verbeelding spreekt. Het leven van de mens in en rond Maaseik wordt er chronologisch voorgesteld vanaf de steentijd tot en met het postmiddeleeuws tijdperk.

Regionaal Archeologisch MuseumOmdat we tijdens een archeologisch onderzoek steeds proberen terug te gaan naar de oorsprong en de evolutie van ons bestaan, werden grondstoffen, waaruit archeologische voorwerpen vervaardigd zijn, de rode draad doorheen de opstelling. Daarnaast werd deze visie verwerkt in een vloeiende opstelling die verwijst naar de Maas, die toch steeds een centrale rol heeft gespeeld in het economisch leven van de Maaseikenaar. Het verleden is er niet alleen te bekijken maar vooral te beleven.

Ook jongeren worden er niet vergeten. Tijdens hun museumbezoek worden ze geprikkeld via digitale/elektronische media en begeleidende stripfiguurtjes.  Daarnaast kunnen ze ook op interactieve wijze voorhistorische en historische activiteiten beleven en zich inleven in de prachtige sceneries. Duidelijk een museum om de handen uit de mouwen te steken!

Prijzen

Combikaart RAM-Apotheekmuseum-Kerkschatten:
Volwassenen: €6; groepen (+8 personen), 65+, studenten: €5; jongeren (8-18jaar): €2
Leden Gezinsbond: €2
Houders European Disability Card: €2 (noodzakelijke begeleider gratis)
MuseumPASSmuséeshouders gratis
MuseumPASSmusées: €50

De Musea Maaseik zijn steeds gratis voor inwoners van onze gemeente!

contact