Schenking van apothekersbenodigdheden

Mevrouw Wauters Anne Marie schonk aan de Musea Maaseik enkele apothekersrecipiënten, waaronder een versierd kartonnen doosje met “Acide Borique”.

Boorzuur Dit boorzuur werd in vroegere tijden gebruikt in de vorm van boorzalf of -water  en diende als ontsmetting bij luieruitslag. Tevens werd boorzuur gebruikt in voetpoeders als deugddoend middeltje tegen zweetvoeten. Maar vanwege het vergiftigingsrisico en de geringe desinfecterende werking worden dergelijke farmaceutische middelen amper nog verspreid.

Daarnaast bevat de schenking verschillende talkpoeders, zoals “talc de Venise”, en een mooie, polychroom versierde blikken fles met talk van wilde geranium.

De wilde geranium of Pelargonium (ooievaarsbek) is oorspronkelijk afkomstig uit Namibië, Zuid-Afrika, Voor-Azië, Australië en sommige eilanden in de Indische Oceaan, waar ze gedijen in verschillende gebieden zoals droge woestijnen, rotsachtige berggebieden en duinen bij de kust. De wilde soort onderscheidt zich van de geranium uit Europa door de bloemopbouw.Talkpoeder

Vooral de geurpelargoniums worden gebruikt om etherische oliën te destilleren. Zo heeft de Pelargonium graveolens een sterkere rozengeur dan echte rozen. Deze geur wordt veel gebruikt in parfums voor mannen en in cosmetica. Het doosje vermeldt het volgende:

Wilde geranium talkpoeder is een absorberend, kalmerend en verfrissend poeder, voor gebruik in de kinderkamer en bij het toilet. Het vormt geen gevaar voor de meest gevoelige huid, bezweert irritatie en voorkomt schuren en pijn, houdt de huid gezond, glad en zacht. Speciaal aanbevolen voor gebruik na het scheren.

Geschonken aan de Musea Maaseik door Mevrouw Anne Marie Wauters.

Contactinformatie