Schenking van apothekerskokers gevuld met een snuifje natuur

Schenking: apothekerskokers gevuld met een snuifje natuur.

                               Apothekerskoker

Deze glazen kokers zijn afkomstig uit de apotheek van dokter P. J. Snijders, een bekende huisarts in Nieuwenhagen, Nederlands-Limburg (Limburg vanaf 1919). Als arts had hij ook een apotheek aan huis.
De eigenlijke praktijk, waar ook de apotheek gevestigd was, dateert van na 1925 (bouwjaar van de woning). Hij heeft 50 jaar als huisarts gewerkt, de laatste jaren samen met een van zijn zoons. 

Van potvis tot rare wiertjes
Eén van de ingrediënten is Cetaceum (ook walschot, spermaceti of walviswit genoemd). Dit werd in het apotheekwezen gebruikt als wondermiddeltje tegen droge huid. Door het te gebruiken stond de huid minder water af, werd gehydrateerd, bleef soepel en droogde niet snel uit. De huid kreeg er ook van een lichte glans van.

Maar wat is dit nu ?

Oorspronkelijk werd cetaceum bereid uit een wasachtige substantie afkomstig uit o.a. het spermaceti-orgaan in de schedel van een potvis (3000L/vis). Het werd dus veel gebruikt in cosmetica, maar ook in wascokrijtjes (vetkrijt) én voor dure kaarsen. Er zijn verschillende theorieën WAAROM een potvis dit walschot heeft. Enerzijds veronderstelt men dat het een akoestische functie (geluidsbron of sonar) heeft, maar anderzijds kan het kan ook zijn dat het gebruikt wordt bij het duiken of eventueel als een soort stormram.

Gelukkig is het huidige cetaceum in cosmetica afkomstig uit plantaardige vetten en niet meer van de potvis.

Ook agaragar zullen jullie wel kennen. Het is een soort gelei die als gelatine gebruikt wordt en afkomstig is van een rood zeewier, dat gewonnen wordt op Sri Lanka, Java en Japan. De bindkracht van Agar is groter dan van gewone gelatine (gewonnen uit dierlijke huiden en beenderen) en is minder gevoelig voor zuren.

In de voeding wordt het gebruikt als vegetarische vervanger voor gelatine: in pudding, jam, ijs en door bakkerijen. Ook doet het dienst als bindmiddel in soep, advocaat, nagerechten, …. Zelfs voor het lijmen van papier heeft het zijn nut.

In de farmaceutische en cosmetische industrie wordt agaragar gebruikt als laxeermiddel en als bindmiddel voor zalven, crèmes en tabletten. https://toerisme.maaseik.be/schenkingen

De Musea Maaseik, Markt 45, zijn geopend van dinsdag t.e.m. zondag. Van 1 april tot 31 otober van 10.0 tot 17.00uur en van 2 november t.e.m. 31 maart is het open van 10.00 tot 16.00 uur. In het weekend zijn de musea tussentijds gesloten van 13.00 tot 13.30 uur.