Schatkamer van Sint-Catharina

Kerkschatten blijven gesloten

De Kerkschatten van Sint-Catharina en de doeruimtes van het RAM kunnen voorlopig, omwille van corona-maatregelen, niet worden bezocht en blijven dus ook gesloten.

Op wandelafstand van het Regionaal Archeologisch Museum en het Apotheekmuseum bevindt zich de neoclassicistische Sint-Catharinakerk. De kerk bezit één van debelangrijkste kerkschatten van Limburg. Het betreft een opmerkelijk cultuurhistorische overblijfselen uit de vroege middeleeuwen: de Codex Eyckensis, het oudste evangelieboek van de Benelux. Deze Codex is afkomstig uit de voormalige abdijkerk van Aldeneik en wordt omhuld met een waas van mysterie. Dankzij een zorgvuldige restauratie (1984-1994) bevindt dit verlichte manuscript zich in een uitstekende staat. Het wordt momenteel bewaard in de Maurits Sabbebibliotheek (KU Leuven), waar het onderwerp is van (inter)nationaal multidisciplinair onderzoek.

Naast de Codex Eyckensis bevat de kerkschat ook de oudst bewaarde Angelsaksische religieuze weefsels van Europa (eerste helft 8ste eeuw). Het zou gaan om stoffen die toebehoorden aan de heilige zussen Harlindis en Relindis en deel uitmaken van een vroegmiddeleeuwse kazuifel. Wellicht zijn deze stoffen van geweven zijde en borduurwerk via de twee Angelsaksische missionarissen, de Heilige Bonifatius en de Heilige Willibrordus, in de voormalige parochiekerk van Aldeneik beland. In de 16de eeuw werden deze vroegmiddeleeuwse objecten overgebracht naar de Sint-Catharinakerk in het centrum van Maaseik, waar ze nu dus bewonderd kunnen worden.

De collectie, die getoond wordt in de schatkamer bij de kerk, verwijst naar het rijke verleden van de kloosters en abdijen uit de 8ste eeuw in het Maasland, waar missionarissen relieken en relatiegeschenken achterlieten. De vroegmiddeleeuwse collectie wordt aangevuld met prachtig zilverwerk en liturgische objecten (16de-19de eeuw) uit de parochiekerk Sint-Catharina zelf: het charter uit 1244 betreffende de oprichting van de parochie Maaseik, een aflaatbrief uit 1342 en laatmiddeleeuwse kazuifels en dalmatieken.

Overige objecten van de kerkschat worden door de Musea Maaseik bewaard en beheerd in een gecontroleerde en veilige omgeving. De collectie is tevens online te bewonderen via Erfgoedplus, Europeana en gedeeltelijk via Erfgoedinzicht.

Wie meer wil weten over de Codex Eyckensis, Harlindis & Relindis en het wetenschappelijk onderzoek kan https://www.codexeyckensis.be/ raadplegen.

 

Prijzen

 

Combikaart Regionaal Archeologisch Museum-Apotheekmuseum-Kerkschatten:
Volwassenen: €6
Groepen (+8 personen), 65+, leden Herita, studenten: €5
Jongeren (8-18 jaar): €2
Leden Gezinsbond: €2
Houders European Disability Card: €2 (noodzakelijke begeleider gratis)
MuseumPASSmuséeshouders, ICOM-leden en inwoners van de gemeente Maaseik: gratis

 

MuseumPASSmusées: €59
Museumpas bestellen 

 

contact