Streekproducten

Traditionele en ambachtelijke producten houden van elke tafel. Laat je meeslepen door de unieke smaak van onze streekproducten. Proef en gebruik ze en je brengt Maaseik en onze traditie bij jou aan tafel. Laat het smaken!

Knapkoek

De geschiedenis van de knapkoek gaat een hele tijd terug. Op het einde van de 16de en 17de eeuw was Maaseik een bloeiend havenstadje. Speciaal voor de Maasschippers bakte men een voedzame ‘beschuit’. Toen de oude haven een stille dood stierf, groeide Maaseiks typische scheepsbeschuit uit tot het culinaire uithangbord van de stad. Het recept werd verfijnd en de scheepsbeschuit van weleer werd een krokant koekje. Als je de knapkoek breekt, maakt hij een verrukkelijk, knapperend geluidje, vandaar zijn naam ‘knapkoek’.

Chocolaterie Bonaparte

Sinds 1987 vervaardigt chocoladeatelier Bonaparte uit Maaseik de lekkerste chocoladeproducten. Met meer dan 60 verschillende soorten chocolade uit diverse continenten en met bijzondere - vaak lokale -  grondstoffen creëert Bonaparte niet alleen verrassende recepten, maar ook heel aparte specialiteiten, die wegsmelten op je tong…
www.chocolaterie-bonaparte.be

 

 

Oterke (20 % VOL)

Het Oterke is een bosbessenlikeur afkomstig uit Opoeteren. Het Oterke heeft een erg aangename afdronk; je kan dit godendrankje ook verwerken in desserten en het smaakt bv. heerlijk bij ijs. www.lekkerlimburgs.net

 

 

 

Eyckedröpke (27% VOL)

Het ‘Eyckedröpke’ is een authentieke honinglikeur en vormt de ideale aanvulling op twee andere Maaseiker specialiteiten. Net zoals de ‘Maeseycker kaas’ en de ‘Knapkook’ is ook deze drank immers om van te snoepen.

 

 

 

 

Van Eyck Bier

Brouwmeester Peter Croonenberghs en brouwerij De Graal gingen aan de slag met de Maaslandse bloemen en kruiden die Van Eyck ook al op het Lam Gods schilderde. Met onder andere rozenbottel, wijnstokblad, paardenbloem, engelwortel, vijg, jeneverbes en onzelievevrouwebedstro schiep hij een tongstrelend nieuw kunstwerk: de ‘Jan Van Eyck Tripel’.

 

 

Maaseiker Borrel

De Maaseiker borrel weet iedere doorwinterde jeneverliefhebber te bekoren. Dat komt door de opmerkelijke zachtheid van deze oude graanjenever. Het geheim is een aloude stooktraditie. De oude dubbelgebeide graanjenever bevat uitsluitend natuurlijke producten en is verkrijgbaar in een opvallende witte stenen kruik. 

 

 

Maaslands Kruidenzout

 

Waar de Maas België en Nederland scheidt, ligt een waar kruidenparadijs. Gezien de Maas regelmatig overstroomt, blijft er een voedzame sliblaag achter. Hierdoor is er een grote variatie aan kruiden aanwezig in het Rivierpark Maasvallei. Zo vormen tijm, wilde marjolein, laurier, salie en kaasjeskruid de ingrediënten van het Maaslands Kruidenzout, aangevuld met zeezout en peper. www.rivierparkmaasvallei.eu

 

 

Maaseyker Kaas

De Maaseyker kaas is een ronde, smeuïge kaas met witte korst. Deze speciale kaas heeft een specifieke pikante, maar toch zachte smaak. www.lekkervanbijons.be

 

 

 

Wijnen van Aldeneik

In het pittoreske dorpje Aldeneik ligt de 10 hectaren grote wijngaard van Wijndomein Aldeneyck. Karel en Tine Henckens-Linssen verbouwen er met veel passie de druivensoorten pinot, chardonnay en riesling. Naast klassieke wijnen maken zij sinds een aantal jaren ook mousserende wijnen! Wil je hun overheerlijke producten zelf komen proeven? Dat kan elke zaterdag van 10 tot 15 uur en is volledig gratis. Een uitgebreide rondleiding met wijndegustatie is ook een aanrader en kan je reserveren. www.wijndomein-aldeneyck.be

 

Bed & Butler maar ook Butcher

Temidden van de landerijen van 't Gremelsloo (Maaseik) ligt de gezellige bed&butler service van het Krekershof. Maar wist je dat Mark Deluyker je ook kan verwennen met zijn zelfgekweekte varkensvlees? Dit is afkomstig van zijn Mangalica varkens die op een duurzame manier, met voer afkomstig uit de directe omgeving, grootgebracht worden.
Door zijn gekrulde vacht lijkt het mangalica varken wel een kruising tussen een schaap en een varken. Het is een sterk ras dat graag 'woelt' en daar krijgen ze bij Mark alle ruimte voor. Dit varkensvlees is extreem zacht en delicaat. Dat komt vooral omdat de varkens traaggroeiend zijn, buiten lopen in Opoeteren en driemaal zoveel gezonde omega-3-vetzuren bevatten als een normaal varken.

Verschillende streekproducten zijn te koop via Toerisme Maaseik. Meer info T. +32 (0)89 81 92 90. Ook de meeste lokale handelaren verkopen deze smaakvolle producten.