Uniek achtste-eeuws evangelieboek in Leuven voor onderzoek

20 sep 2016

De Codex Eyckensis is aangekomen in Leuven. Het achtste-eeuwse manuscript is het oudste boek dat in de Lage Landen werd geproduceerd en maakt deel uit van de kerkschat van Sint-Catharina in Maaseik. De codex verlaat nu voor het eerst zijn thuis om anderhalf jaar lang onderzocht te worden in de Maurits Sabbebibliotheek van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen.

Het is niet de eerste keer dat de Codex Eyckensis het pad van professor Watteeuw kruist: “Vijfentwintig jaar geleden was ik voor het eerst betrokken bij onderzoek naar dit werk. Ondertussen zijn er heel wat nieuwe technieken, die ontwikkeld zijn voor de ruimtevaart of de geneeskunde maar die we nu ook kunnen toepassen op erfgoed.” Zo zullen professor Watteeuw en haar collega’s de kenmerken van de kleurpigmenten, de kleurstoffen en het perkament nu veel gedetailleerder kunnen bestuderen. “Voorts hopen we ook meer te weten te komen over de positie van het handschrift in zijn tijd. We weten dat het werk paste in de traditie van Ierse monniken die als missionaris naar het vasteland kwamen om de bevolking te kerstenen, maar hoe het zich juist verhoudt tot andere werken uit die periode, is nog niet helemaal duidelijk.”

De Codex is ook digitaal toegankelijk. Voor dat digitaliseringsproject werkte Watteeuw in 2015 samen met het Digitaal Labo van de Universiteitsbibliotheek.

Ontdek hier het officiële bericht over het onderzoek: http://nieuws.kuleuven.be/node/17023

Contactinformatie