Van ontwapening naar ontwapenend

logo-herdenking-woi_def_cmyk.jpg

In 2018 herdenkt heel Europa het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dat gebeurt uiteraard ook in Maaseik! Het einde van de Eerste Wereldoorlog was in onze stad immers uniek. Vlak na de Wapenstilstand op 11 november trokken hier zo’n 70.000 tot 100.000 gewapende Duitse soldaten door het centrum om via het neutrale Nederland terug te keren naar hun vaderland. Dat waren natuurlijk bange dagen voor de Maaseikenaren, maar gelukkig zijn ze vreedzaam verlopen.

Samen met onze buren in Echt-Susteren (NL) en Selfkant (D) heeft de stad Maaseik rond deze waarlijk historische gebeurtenis een heel programma uitgewerkt. Al in de loop van juli start op de Bosstraat, Markt en Bleumerstraat een tentoonstellingsproject in openlucht dat herinnert aan die dagen in november, maar ook aan het dagelijkse leven in de laatste maanden van Wereldoorlog I. Vergeet echter ook niet Echt-Susteren en Selfkant te bezoeken, die elk een eigen bijdrage leveren. 

Het project beleeft zijn hoogtepunt in het weekeinde van 17 en 18 november 2018. Dan zal er aan de Maas een militair kamp in de sfeer van Wereldoorlog I te bezichtigen zijn en op zondag 18 november vindt een militair re-enactment plaats. Hoogwaardigheidsbekleders uit de drie landen die bij de terugtrekking van de Duitse troepen betrokken waren, zullen aan een plechtig moment op de Pater Sangersbrug deelnemen. Het hele project eindigt met een prachtig herdenkingsconcert in C.C. Achterolmen, waaraan muzikanten uit de gemeentes Maaseik, Echt-Susteren en Selfkant zullen deelnemen (zie www.achterolmen.be).”

                                     Van ontwapening tot ontwapenend

Activiteiten in het kader van “Van ontwapening naar ontwapenend”:

1) “De elektrische draadversperring aan de Belgisch-Nederlandse grens tijdens Wereldoorlog I”, lezing door Em. Prof. dr. A. Vanneste (UAntwerpen) op 14-11-2018 om 19.30 uur in het Museum van de Vrouw (Plats 1, 6101 AP Echt).

www.herdenkingwo1.be 
www.herdenkingwo1.eu 

Prijs

Gratis